Studijsko putovanje u amsterdamsku hitnu medicinsku službu

Iako nam se pred par mjeseci sve činilo kao san, došlo je i to jutro polijetanja aviona sa zračne luke „Franjo Tuđman“ Zagreb prema Amsterdamu.
Vrijeme nas je pratilo cijelim putem, najsunčaniji dani u Amsterdamu bili su ispred nas, i kao da se je sve poklopilo, sve je išlo tako glatko i bezbrižno…
Ispred projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda „Danas učimo – sutra spašavamo!, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije uspio je ostvariti studijski posjet amsterdamskoj hitnoj medicini, no kako nam epidemiološka situacija nije u posljednjih godinu i pol išla na ruku, nekako smo se pribojavali da nećemo isti izvršiti.
No, ipak, stvari su se nekako posložile te slijetanjem u amsterdamsku zračnu luku, san je postao stvarnost te je započeo naš obilazak ovoga predivnog grada, prepunog različitih kultura i nacionalnosti.

Putovanje je trajalo kratko, dva dana, no brzinom i dobrim planom uspjeli smo razgledati znamenitosti grada i ono najvažnije posjetiti amsterdamsku hitnu medicinu, gdje nas je dočekao medicinski tehničar Thijs Gras sa prezentacijom o funkcioniranju amsterdamske hitne, sa presjekom koja nas je vodila u daleku povijest pa sve do bliske nam budućnosti.
Prezentacija je trajala dobra 2 sata, a po završetku krenula je hrpa pitanja na koja je kolega Thijs strpljivo odgovarao.
Nakon teorije uslijedio je onaj praktični dio, razgledavanje vozila i opreme…u čemu smo dosta slični, što nam je bilo posebno drago.
Naravno, da su iskustva različita i da nam se je javilo mnoštvo ideja, a sigurno ćemo mnoštvo njih usvojiti. U konačnici cilj putovanja je vidjeti i primijeniti.

Nakon kratkog odmora i slijeda još jednog ciklusa pitanja, bilo je vrijeme da se oprostimo od kolega s amsterdamske hitne te da krenemo prema hotelu.
Naravno da je ostatak dana protekao u razmjeni ideja i oduševljenja ponesenih sa amsterdamske hitne, ali i u kratkom završnom shoppingu i razgledavanju grada, muzeja…

Puni dojmova sljedeće jutro zaputili smo se prema zračnoj luci gdje je završavalo naše kratko, ali zabavno i poučno putovanje u predivan Amsterdam.

Skip to content