Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije uspješno položili MIMMS

Budući da se velike nesreće događaju bez upozorenja na mjestima često nepripremljenim za njih, važno je da su sve hitne službe upoznate s osnovama za takav događaj. Ono čega moramo biti svjesni je da se nesreća može dogoditi iznenada i bilo gdje. Sve velike i masovne nesreće popraćene su uzorkom poznatim kao “ciklus katastrofe”. On opisuje 4 faze: spremnost, odgovor, oporavak i prevenciju/ublažavanje. Specijalisti hitne medicine imaju ulogu u svakoj fazi ovoga ciklusa.

Zbog toga je prvi put u Hrvatskoj pokrenut međunarodni MIMMS tečaj koji je osmislila Advanced Life Support Group (ALSG.org). On osigurava timovima HMS-a, doktorima, medicinskim sestrama i tehničarima, vatrogasnim službama, naročito onim u zračnim lukama, specijalistima hitne medicine, te izvanbolničkoj hitnoj službi ključne vještine potrebne za zapovjedne pozicije u slučaju proglašenja velike nesreće.

Detaljan i opsežan (napredni) MIMMS tečaj sadržavao je sljedeće glavne teme:

  • definiranje velike nesreće,
  • zapovijedanje i upravljanje,
  • razumijevanje uloga zdravstvenog sustava i hitnih službi,
  • trijaža, tretman, transport,
  • korištenje radio komunikacije,
  • medicinska oprema i
  • teoretske i praktične vježbe.

Ponajviše zbog potrebe da što više djelatnika bude educirano i spremno za najgore scenarije, ispred Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije dvodnevni tečaj, koji je bio održan u Karlovcu ispred Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, uspješno su odradili i položili zamjenica ravnateljice, dr. med. Valerija Bartolić i medicinski tehničar, Marko Ćulumović, bacc. med. techn..

Dvodnevni napredni MIMMS tečaj zahtijevao je od polaznika da se educiraju na Advanced Life Support Group Virtual Learning Environment-u i Smart D-net koji su uvjet dolaska na sam tečaj. Tečaj se je održavao na engleskom jeziku, a instruktori koji su ga održavali bili su iz Velike Britanije.

 

Skip to content