Obilježen Svjetski dan srca

Povodom Svjetskog dana srca koji se svake godine obilježava 29. rujna, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke
županije, Udruga srčanih bolesnika “Srce”, Udruga volontera, Udruge umirovljenika Koprivnica, Crveni križ Koprivnica i Srednja škola Koprivnica i ove godine organizirali su na Zrinskom trgu u Koprivnici mjerenje tlaka, šećera u krvi, tjelesne težine i opsega struka te vježbanje i hodanje u cilju promocije tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, nepušenja i umjerene konzumacije alkohola.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17,9 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti, dok u Hrvatskoj od istih umrlo 23.048 osoba, što čini 43,7% od ukupnog broja umrlih.
Tako su u toj godini upravo kardiovaskularne bolesti odnijele 49% života žena (13093) te 38,3% muškaraca (9955).
Najčešća kardiovaskularna bolest je koronarna bolest srca, odnosno suženje ili začepljenje arterija koje opskrbljuju srčani mišić koje se javlja kao posljedica ateroskleroze, a najteža komplikacija koronarne bolesti srca je srčani udar (infarkt miokarda).
Povišeni krvni tlak (arterijska hipertenzija) bolest je kardiovaskularnog sustava, ali i čimbenik rizika koji, između ostalog, dovodi do razvoja koronarne bolesti srca te srčanog i moždanog udara.
U cilju održavanja i unaprjeđenja zdravlja te zdravog i aktivnog starenja obilježili smo pod sloganom “Budi heroj srca – Obećaj”!

Obećaj obitelji da ćeš kuhati i jesti zdravije, više vježbati, prestati konzumirati duhan i umjereno konzumirati alkoholna pića.
Obećaj djeci da ćeš im pomoći da postanu aktivnija i kažu NE pušenju.
Obećaj pacijentima da ćeš im pomoći pri prestanku pušenja, u smanjivanju kolesterola i podizanju svijesti o svim uzrocima srčano žilnih bolesti.

 

Skip to content