Održan napredni trauma tečaj – ITLS tečaj

Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije početkom godine odobren je projekt „Danas učimo – sutra spašavamo!“ – UP.02.2.1.04.0051. u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1“ temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020 iz Europskog socijalnog fonda, u vrijednosti 505.813,00 kuna gdje je osigurano 100 % financiranje troškova.
S obzirom da su u sklopu projekta odobrene tri vrijedne edukacije, u razdoblju od 18. – 20. listopada 2020. godine održana je prva po redu edukacija; napredni trauma tečaj – ITLS za 20 djelatnika Zavoda koji je održalo 8 instruktora Hrvatske gorske službe spašavanja. Napredni ITLS tečaj je međunarodno je prihvaćen kao najrašireniji, standardni tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba.
Namijenjen je liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima i jedini je tečaj gdje zdravstveni radnici mogu tijekom dva i pol dana naučiti ITLS pregled – brzi strukturirani pregled ozlijeđene osobe, pri čemu se zbrinjava neposredna životna ugroženost, dišni put u traumi osnovnim i naprednim tehnikama i pomagalima, izvodi krikotiroidektomiju na modelu, intubacija se vježba različitim tehnikama – klasični laringoskop, videolaringoskop, educira se pravilno korištenje imobilizacijskih pomagala koja su standard u vozilima IHMS te različite tehnike izvlačenja iz vozila.
Djelatnici su tijekom trajanja edukacije dobili puno praktičnih savjeta za rad od iskusnih međunarodnih ITLS instruktora tijekom radionica vještina i uvježbavanja realističnih scenarija, kao nezamjenljivu pomoć koja se ne može naći u knjigama. Tečaj je suvremen i usklađen s najnovijim znanjima o zbrinjavanju traume, ali i prilagođen potrebama, prioritetima i važećim propisima Republike Hrvatske te će sigurno podići kvalitetu zbrinjavanja pacijenata, a djelatnicima pružiti sigurniji način rada obogaćenim dodatnim znanjem i vještinama.

Skip to content