Obilježen Svjetski dan oživljavanja

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu u centru grada Koprivnice organizirali su podučavanje iz osnovnog održavanja života, ne bi li građani shvatili kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za tri do četiri puta.

Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se 16. listopada svake godine. Ove godine to postaje Svjetski dan oživljavanja. Danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta. Tako su edukaciji stanovništva ispred Zavoda za hitnu medicinu pristupili dr. med. Ivanka Kotnik, specijalista hitne medicine, Željko Poljak i Kristijan Bosak;  nacionalni instruktori osnovnog održavanja života uz upotrebu AVD-a, Tereza Košuta i Josip Lukšić. Na svjetskoj razini na deset žrtava u pravilu jedna preživi, a na našem području unazad godinu dana bilo je 136 žrtava, a 13 posto preživjelih. Na2 5 pacijenta bila je provedena laička reanimacija te se navedena brojka u budućem razdoblju planira povećati edukacijom stanovništva, a za što je u pripremi i natječaj koji će se financirati iz EU sredstava.

Osnovni ciljevi ove akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja s i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora. S ciljem edukacije što većeg broja stanovništva, Zavod će ovakvu vrstu akcije provesti već krajem sljedećega mjeseca.

 

Vježba oživljavanja u centru!

Objavljuje Epodravina.hr u Utorak, 16. listopada 2018.