Obavijest: Epidemiološke informacije za javnost vezane za koronavirus

*Obavijest je ažurirana 27.veljače u 12,00 sati

U nastavku vam donosimo najvažnije informacije Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije po pitanju koronavirusa.

Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u talijanskim regijama:  Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna  a povratak u RH je bio od 24. veljače pa na dalje na graničnom prijelazu dobiti ćete rješenje od sanitarnog inspektora temeljem kojeg ste dužni javiti se telefonom pripravnom epidemiologu na broj 098 592 215 za područje Koprivničko-križevačke županije.

Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u talijanskim regijama Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, a niste dobili rješenje od sanitarnog inspektora molim da se javite telefonom epidemiolozima u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira da li imate smetnje slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor) ili nemate.

Aktualne informacije o područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Mjere prevencije za respiratorne bolesti

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Nema mjesta panici!

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

 

Skip to content