NAJAVA EDUKACIJE ZAVODA ZA HITNU MEDICINU U SHOPPING CENTRU SUPERNOVA KOPRIVNICA 24. studenoga 2018. godine

Pozivaju se svi građani dana 24. studenoga 2018. godine sa početkom u 10:00 sati na održavanje akcije/edukacije koja će se održati u shopping centru SUPERNOVA KOPRIVNICA.

Cilj edukacije je podučavanje iz osnovnog održavanja života, ne bi li građani shvatili kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za tri do četiri puta. Danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem, mogućnost za preživljavanje žrtve povećava se za dva do četiri puta.

Osnovni ciljevi ove akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja s i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora.

Ukupan broj reanimacija u 2017. godini u Koprivničko-križevačkoj županiji bio je 223. Kolapsu pacijenata je u 45,74 % slučajeva svjedočio očevidac, a od toga je laičko oživljavanje započeto prije dolaska hitne medicinske službe u 32 % slučajeva. Navedenom akcijom nastojati će se osvijestiti i educirati građane o postupanju u hitnim slučajevima i postupcima oživljavanja kako bi se smanjio broj nehitnih intervencija i dosegnuo nivo Europske Unije gdje je postotak laičkog oživljavanja između 40 i 76 % te će se educirati građane da u slučaju iznenadnog srčanog zastoja; odmah krenu sa reanimacijom pacijenta jer je slijed događaja nakon prestanka rada (tj. kucanja) srca je poprilično brz. Mozak prestaje funkcionirati već nakon 7-8 sekundi te nastupa gubitak svijesti. Svi mišići omlohave, osoba se ruši, a prestaje i disanje. U ovakvom stanju potpunog “mirovanja” najprije nastrada mozak. Već nakon 5 minuta nastupaju nepovratna oštećenja moždanih stanica, a čak u slučaju ponovne uspostave svih životnih funkcija. Pomoć u ovakvim situacijama postoji, a radi upravo o reanimaciji. Umjetnim postupkom pritiskanja prsnog koša izvana (kompresijama) može se donekle uspostaviti protok krvi po tijelu, čime se produžuje preživljavanje tkiva, ali i poboljšava uspješnost hitne medicinske pomoći. U najboljim uvjetima reanimacija izvan bolnice uspijeva u oko 30% slučajeva, premda ne treba zaboraviti činjenicu da je bez reanimacije uspjeh uvijek nula, a što se može postići samo ako velik broj laika (dakle ljudi bez medicinske izobrazbe) ovlada tehnikom reanimacije.

Prilikom oživljavanja naglasak se osim na vanjsku masažu srca usmjerava i na korištenje automatskih vanjskih defibrilatora (AVD). Ranu defibrilaciju AVD-om mogu provoditi i laici. Nakon 30 kompresija i dva upuha zraka odmah se pristupa defibrilaciji AVD-om. Postupak oživljavanja obustavlja se samo ako se bolesnik počne buditi (miče se, otvara oči, diše normalno). Tako je važno spomenuti da su automatski vanjski defibrilatori u našoj županiji postavljeni u ulaznom prostoru zgrade Koprivničko-križevačke županije, na bazenima Cerine, u policijskoj postaji i željezničkom kolodvoru Koprivnica, u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Đurđevac te u Domu za starije i nemoćne Koprivnica

U edukaciju o zbrinjavanju srčanog zastoja u izvanbolničkim uvjetima mora biti uključeno cijelo stanovništvo što je i cilj ove edukacije.

“I vi možete biti heroj i spasiti nekome život. Nemojte se bojati upotrijebiti ruke i biti jedan od važnih karika u lancu preživljavanja.

Pokreni srce