Djelatnici Zavoda sudjelovali na trećem Kongresu sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, u kinu Velebit, u petak, 10. svibnja, svečano je otvoren treći Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije. Tema Kongresa je Dnevne bolnice – izazov za rad u multidisciplinarnom timu. Riječ je o skupu po kojemu organizacija ovdašnjih medicinskih sestara i tehničara odskače od ostalih u Hrvatskoj, rekla je jedna od organizatorica, glavna sestra koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Ružica Evačić:

To je aktualna tema u kojoj djelatnici okolnih zdravstvenih  ustanova razmjenjuju svoja svakodnevna iskustva i razmišljanja te rade na organizacijskom i stručnom unapređenju sestrinske prakse. Pozdravnim govorima okupljenima su se obratili ravnatelj Opće bolnice Koprivnica dr. Mato Devčić, pomoćnica ravnatelja magistra sestrinstva Ruža Evačić, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i župan Darko Koren. U ime grada Koprivnice, obratio se gradonačelnik Mišel Jakšić.

Tema kongresa “Dnevna bolnica – izazov za rad u multidisciplinarnom timu” izabrana je u skladu s aktualnostima i novim profesionalnim izazovima uvjetovanima pružanjem medicinske skrbi kroz dnevne bolnice. Time se vrijeme boravka pacijenata u bolnici s nekoliko dana skraćuje na prosječno oko šest sati. To znači, da se obrada pacijenata i rješavanje njihovih problema obavljaju u vrlo kratkom vremenu, za što je potrebna vještina i poznavanje struke.

Pacijent dolazi sa svojim zahtjevom. Najčešće je riječ o medicinsko-tehničkom ili dijagnostičkom postupku koji treba obaviti. No, kao i u višednevnu hospitalizaciju, pacijent dolazi sa svim svojim osnovnim ljudskim potrebama. Upravo tu dolazi do izražaja jako dobra profesionalna osoba koja sve to može u kratkom vremenu prepoznati i zadovoljiti. Osim toga, potrebna je i jako dobra suradnja ne samo medicinske sestre i liječnika, već i svih ostalih profesionalaca u zdravstvu koji u kratkom vremenu moraju obraditi svakog pojedinog pacijenta, poput onih u laboratoriju, radiologiji i ostalim dijagnostičkim djelatnostima.

Tijekom dva dana prezentirana su iskustva djelovanja u dnevnim bolnicama  od strane bolničkih liječnika i sestara. Razmjena informacija i iskustava pridonijet će da sestrinska skrb bude što kvalitetnija, a pacijenti što zadovoljniji.

 

Skip to content